Muzeum
logo Krzemionki

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Zamów subskrypcję!

NEWSLETTER

WIRTUALNY SPACER

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ZOBACZ WIĘCEJ PANORAM

Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zaprasza wszystkich swoich sympatyków i zwiedzających do odwiedzenia naszych stron na Facebooku. Znajdą tam Państwo aktualności, komentarze, opinie i ciekawostki z życia muzeum. Razem z nami możecie tworzyć ten profil, do czego serdecznie zapraszamy. Wystarczy kliknąć LUBIĘ TO!

facebookfacebookfacebookfacebook

Wnętrze pałacu

 

W związku z nową funkcją, którą miał pełnić budynek jako siedziba Muzeum Regionalnego, jego wnętrze niemal całkowicie przebudowano. Zgodnie z koncepcją Biura Projektów Budownictwa Miejskiego w Radomiu, w czasie remontu przeprowadzonego w latach 1963-1966, zmieniono układ przestrzenny piętra, funkcję komunikacyjną parteru, skanalizowano budynek, wymieniono instalację elektryczną i założono instalację centralnego ogrzewania, zdemontowano piece kaflowe, zburzono wschodnią klatkę schodową. Z wystroju architektonicznego parteru pozostawiono sztukaterie w formie nadproży, pilastrów, fryzu i rozet na sufitach.

 

Wejście prowadzi nas do reprezentacyjnego holu, którego przestrzeń podzielona została przez trzy pary toskańskich kolumn. Po prawo od wejścia znajduje się pomieszczenie, będące pierwotnie gabinetem właściciela, obecnie pokojem dyrektora muzeum. Po przeciwnej stronie szatnia i kasa muzeum, stanowiąca dawniej, wraz z dwoma pokojami administracji pomieszczenie biblioteki pałacowej. Z holu wejście prowadzi do wszystkich sal parteru, które obecnie przeznaczone są na potrzeby wystaw stałych.

 

Hall, lata 30

 

Na osi wejścia znajduje się najbardziej reprezentacyjna sala, zwana Czerwoną ze względu na kolor tkaniny obicia ściennego. Powierzchnia jej ścian przedzielona jest przez kanelurowane pilastry. Z lewej strony z Salą Czerwoną sąsiaduje sala, prawdopodobnie pełniącą pierwotnie funkcję jadalni. Z pomieszczeń parteru najbardziej zmieniona została sala balowa znajdująca się po prawo, obecnie zwana Salą Kominkową z racji współcześnie wybudowanego w niej kominka. Równowaga jej pierwotnego układu została zakłócona poprzez połączenie z sąsiednim pokojem, przez co powstało pomieszczenie przypominające kształtem literę „L”.

 

Przebudowane zostały piwnice pałacowe, które częściowo służą za magazyny i pomieszczenia gospodarcze. W pozostałej części urządzane są wystawy czasowe i lekcje muzealne.

 

Piętro budynku, na które prowadzi współcześnie wybudowana klatka schodowa, zostało niemal całkowicie przebudowane - pozostawiono jedynie niezbędne dla konstrukcji budynku ściany nośne. Historyczny układ pomieszczeń widoczny jest w części magazynowej, niedostępnej dla zwiedzających.

 

 

Partnerzy

 

realizacja: dwarazy.com