PRZY JEDNYM STOLE. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze | Ogólnopolska konferencja naukowa

Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach zapraszają na ogólnopolską konferencję naukową pt. „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”, która odbędzie się w dniu 13 czerwca 2025 roku w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach, oddziale ostrowieckiego muzeum.

Kuchnia od zawsze była nieodłącznym elementem historii i kultury ludzkości. Jedzenie to nie tylko biologiczna potrzeba, ale także sposób wyrażania tożsamości, tradycji i wartości społecznych. Każda epoka i cywilizacja wnosiła do kulinariów coś nowego – od starożytnych przypraw i metod konserwacji po nowoczesne techniki gotowania. Wspólne posiłki zbliżają ludzi, budują więzi i są często kluczowym elementem obrzędów oraz świąt. Kuchnia obrazuje historie pokoleń, odzwierciedla migracje i wpływy kulturowe. Dzięki kulinariom możemy podróżować w czasie i przestrzeni, odkrywając smaki świata, które kształtowały cywilizacje i ludzkie doświadczenia.

Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Więcej informacji na stronie konferencji: http://kulinariakonferencja.pl/

To top