Przy jednym stole. Ogólnopolska konferencja naukowa w Pałacu Wielopolskich

Ogólnopolska konferencja naukowa „PRZY JEDNYM STOLE. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze” odbyła się w piątek 13 czerwca w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach. Była inicjatywą międzyinstytucjonalną, przygotowaną przez Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach. Była też efektem współpracy naukowej dwóch braci – dra Pawła Kaptura, adiunkta w Instytucie Literaturoznawstwa i Językoznawstwa UJK Kielce oraz Kamila Kaptura, kustosza Działu Archeologii MHA, kierownika Pałacu Wielopolskich w Częstocicach. Okazała się interesująca i angażująca dla wielu naukowców, akademików i muzealników z całej Polski.

Celem konferencji była debata, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. To była prawdziwa uczta intelektualna. Dziękujemy uczestnikom, a przede wszystkim prelegentom za tak wszechstronne i interdyscyplinarne podejście do tematu sesji.

Konferencja odbyła się pod patronatem honorowym Rektora Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, prof. dr hab. Beaty Wojciechowskiej i Starosty Ostrowieckiego, Agnieszki Rogalińskiej.

To top